

نورپردازی آشپزخانه
نورپردازی آشپزخانه يکي از مهمترين گزينهها در طراحي داخلي آشپزخانه مي باشد.
متاسفانه در آشپزخانههاي ما ايرانيها توجه چنداني به نور پردازي نمي شود. چون که نمي دانيم منظور از نورپردازی آشپزخانه استفاده کردن از لوسترها و يا چراغ هاي گران قيمت نيست. بلکه منظور اين است که از طراحي آشپزخانه را با نور پردازيای هماهنگ کنيم که شکوه و زيبايي آشپزخانه افزوده شود.
تاثيرات نور
با کمک نور شما مي توانيد آشپزخانه اي را بزرگتر يا کوچکتر از آن چيزي که هست نشان بدهيد. براي اين کار کافيست نورپردازي را بر روي گوشه و اطراف کار متمرکز کنيد تا نسبت به وسط پر نورتر بشوند اين کار سبب مي شود فضاي آشپزخانه بزرگتر نشان داده شود و يا عکس همين کار مي تواند فضاي آشپزخانه را کوچکتر نشان بدهد.
ميزان نور محيط علاوه بر اينکه روي توانايي بينايي تاثير دارد، ميتواند اعصاب فرد و هيجان او را تحت تاثير قرار دهد.
براي تامين نور مورد نياز آشپزخانه از نور طبيعي و نور مصنوعي استفاده مي کنيم.
نور پردازي در آشپزخانههاي امروزي با آشپزخانههاي قديمي تفاوت بسياري دارد در گذشته به اين دليل که آشپزخانهها کابيتهاي ثابتي نداشتند و وسايل آشپزخانه مانند گاز و يخچال و … جاي معيني نداشتند معمولا تمام کارها بر روي ميز وسط آشپزخانه انجام مي شد به همين دليل آشپزخانه هاي قديمي نور پردازي زيادي نداشتند و فقط يه منبع نوري آويز در وسط آشپزخانه مي گذاشتند.
در آشپزخانههاي امروزي به دليل وجود داشتن کابينتهاي ثابت و جاي مشخص براي وسايل آشپزخانه مانند يخچال و گاز و … نوع نور پردازي بسيار متفاوت شده است. امروزه تمام کارها را روي ميز وسط آشپزخانه انجام نمي دهند بلکه بسياري از کارها روي بخشهاي مختلف کابينتها انجام مي شود. پس به همين دليل است که نوع نور پردازي نسبت به گذشته تغيير مي کند و بايد براي هر بخش به صورت جداگانه منبع نوري قرار داشته باشيد. در آشپزخانههاي امروزي اگر تنها يک منبع نور در وسط آشپزخانه داشته باشيد، چون کارها را روي کابينتهاي اطراف انجام مي دهيد و اين نور پشت سر شما قرار مي گيرد باعث مي شود تا سايه شما هميشه جلوي شما باشد.
فضاي زير کابينتهاي طبقه بالا محل مناسبي براي قرار دادن نورهاي مخفي هستند که در اين صورت مي توانيم نور مورد نياز بر روي کابينتهاي زميني را تامين نماييد.
نورپردازي دو قانون اصلي دارد:
- بايد منابع نور متعدد در سطوح مختلفي وجود داشته باشد تا يک تعادل دلپذيري در نورپردازي و جلوه تزيينات به وجود بيايد.
- دوم اينکه نورپردازي هر محيطي بايد با توجه به کاري باشد که قرار است در آن فضا انجام شود. براي مثال نورپردازي آشپزخانه با اتاق کار واتاق خواب کاملا با هم فرق دارد.
LED هاي سقفي يک منبع اصلي نورپردازي در بسياري از آشپزخانه ها هستند در قديم از هالوژن ها يا ساير منابع رشته اي استفاده مي شد اما الان شما مي توانيد که اين لامپ ها را به آساني با LED هاي مقرون به صرفه، با دوام و با مصرف انرژي پايين تعويض کنيد. و مزيت مهمي که LED ها دارند عمر زياد آنهاست پس شما مي توانيد از اين LEDها در سقفهاي بلند، بدون ترس خراب شدن و دردسرهاي تعويض، استفاده کنيد.
نورپردازي در آشپزخانههاي امروزي همپاي چيدمان وسايل اهميت پيدا کرده است. نور پردازي مي تواند هم فضا را بزرگتر از حد معمول نشان دهد و هم کوچکتر، پس مسئله نور در آشپزخانه جز اولين و مهمترين مسايل يک دکوراسيون داخلي است.
اگر آشپزخانه اي داريد کوچک با نور کم ،استفاده از رنگ هاي تيره به هيچ عنوان پيشنهاد نمي شود ، بلعکس استفاده از رنگ هاي روشن و نورپردازي مناسب مي تواند فضاي آشپزخانه ي شما را بزرگ و روشن جلوه دهد .
به انتخاب نور و فضاي تابيدن آن حالا به صورت طبيعي يا مصنوعي دقت نماييد . چرا که اگر نور منزل درست تامين نشود تمام زحماتي که براي دکوراسيون آشپزخانه انجام داده ايد ، يا اصلا ديده نمي شود يا آنقدر اغراق آميز به چشم مي آيد که بدتر چشم را خسته کرده و دل را مي زند .
نورپردازي مصنوعي
يکي ديگر از روشهاي جديد براي نورپردازی آشپزخانه جاسازي ريسهها در اطراف پايههاي کابينت هاي طبقه پايين و يا قسمت پاخور مي باشد که در اين روش هم کابينتها نورپردازي شده اند و هم کف آشپزخانه نورپردازي مي شود که فضاي آشپزخانه را بسيار زيبا مي کند.
بخشهايي از آشپزخانه که معمولا با آنها کار ميکنيد، سينک و گاز هستند. اين بخشها بايد حتما روشن باشند تا دقت شما در شستن هر چه بهتر ظرفها و پختن غذا بالاتر رود.
معمولا همه هودها براي روشن کردن گاز چراغ دارند و شما ميتوانيد موقع آشپزي آن را روشن کنيد در سال هاي اخير همه طراحان بالاي سينک هم لامپ مهتابي کوچکي قرار ميدهند تا روشن باشد اگر منزل شما چنين لامپي ندارد، ميتوانيد خودتان يک لامپ مهتابي کوچک بخريد و بالاي سينک نصب کنيد. البته توجه داشته باشيد لامپ را تا جايي که ميتوانيد در سقف کابينت تعبيه کنيد تا آب به آن نپاشد. مراقب نصب کليدها و پريزها هم باشيد تا از برق گرفتگي جلوگيري شود.
بهتر است بر روي ميز ناهارخوري، کانتر يا جزيره آشپزخانه که در آنجا غذا مي خوريد، لوستر آويز نصب کنيد با اين کار شما علاوه بر روشنايي بيشتر فضاي غذا خوري، دکوراسيون زيبايي هم خواهيد داشت.
استفاده کردن از نورها براي نشان دادن برجستگيهاي درون آشپزخانه بسيار مناسب است شما با اين کار هم مي توانيد هم روشنايي بيشتري داشته باشد و هم نماي آشپزخانه را نمايش بدهيد تا بهتر ديده شود.
نور پردازي طبيعي
آشپزخانه شما چه بزرگ باشد و چه کوچک، حتما دوست داريد که نور طبيعي به فضاي آشپزخانه خود بياوريد.
نور طبيعي ممکن است از طريق پنجرهها و يا از طريق نورگيرهاي سقفي (پنجره سقفي) وارد آشپزخانه شود نور طبيعي باعث مي شود وقتي در آَشپزخانه هستيد حس خوبي داشته باشيد.
اگرآشپزخانه شما داري پنجره مي باشد بهتر است از آن بهترين استفاده را بکنيد.
سعي کنيد در پنجره آشپزخانه از پرده استفاده نکنيد و يا به خاطر ديده نشدن قصد استفاده کردن از پرده را داريد بهتر است از پردههاي با متريال نازک استفاده کنيد و يا شيشه هايتان را با شيشه ماتکن بپوشانيد اين گونه شما نور طبيعي را از دست نمي دهيد و بلکه تمام روز از آن بهره مي بريد.
راه حل ديگر براي نوراني کردن آشپزخانه تان کمک گرفتن از اتاق هاي اطراف که نور طبيعي دارند است. استفاده از کابينت هاي دو طرفه ي شيشه اي نمونه اي مناسب براي بهره بردن از نور اتاق کناري است. خيلي ها از کابينت هاي کوتاه براي استفاده از نور اطراف استفاده مي کنند. با استفاده از کابينت هاي شيشه اي به راحتي مي توان نور به اشپزخانه آورد بدون ان که لارم باشد ديواري را قرباني پنجره کرد.
نوراصلي آشپزخانه هم بايد از منابع سقفي مانند چراغهاي LED و يا لامپهاي کم مصرف قوي تامين شود اما براي روشنتر کردن محيط کار بايد منابع نور ديگري هم باشد که ديگر نقاط آشپزخانه را به خوبي روشن کند. در واقع آشپزخانه بايد پرنور ترين قسمت خانه باشد چون کارهاي ظريفتري در آنجا انجام ميشود. استفاده نورهاي زير کابينت همراه يک منبع اصلي نور سقفي بهترين روش نورپردازي آشپزخانه است.
جمع بندي و نکات مهم
- نور جهت اجاق گاز، معمولا، از طريق هود آشپزخانه که در بالاي اجاق قرار دارد و مجهز به چراغ است تامين مي شود.
- نياز به نور در بالاي سينک ظرفشويي نيز از لزومات نورپردازی آشپزخانه مي باشد. تا نور کافي براي شستشوي ظروف، لوازم و مواد غذايي در آشپزخانه فراهم شود.
- بهتر است که هر يک از اين چراغ ها داراي کليد مجزا باشند تا فقط زماني که مورد نياز هستند استفاده شوند.
- کميت نور در آشپزخانه به رنگ ديوارها، کابينت ها و سقف بستگي دارد. و هچنين رنگ نور نيز بسيار مهم است.
- همانطور که بيان شد سطح روي کابينت ها نيز نياز به نور دارند که توسط چراغ هايي که در زير کابينت هاي ديواري به صورت مخفي نصب مي گردند ، تامين مي شود. اين نور فضاي بين کابينت ها را روشن مي کند.
- امروزه در نورپردازي آشپزخانه، از نورپردازي در کف نيز استفاده مي کنند. در اين روش ريسه ها در اطراف پايه هاي کابينت طبقه پايين جاسازي مي شوند.
- اگر در فضاي آشپزخانه، محلي براي غذاخوري در نظر گرفته شده، بهتر است که از نور آويزان قابل تنظيم در بالاي ميز استفاده شود.
- استفاده ازLED به علت مصرف انرژي کم، دوام و انعطاف پذيري زياد مناسب است. از اين چراغ ها مي توان براي نورپردازي عمومي ، کاربردي و تاکيدي استفاده کرد.
- با توجه به وجود چربي در محيط آشپزخانه ، استفاده از تجهيزات نورپردازي توکار مناسب تر است.
- در سيم کشي و نصب کليدها و پريزها در فضاي آشپزخانه بايد بسيار دقت کرد. در اين فضا هم برق و هم آب وجود دارد. به عنوان مثال هيچ کليدي نبايد در نزديکي سينک ويا اجاق گاز نصب شود.